Saras grekiska aprikoskaka

En lyckad kaka blev det och här kommer receptet. Ofta utgår jag från ett traditionellt kladdkakerecept när jag bakar kakor, om jag inte vill ha en "fluffig" vill säga. Så blev det även här, men med en hel del modifiering.
 
Foto: farmorskoloni.se
 
4 stora aprikoser (eller annat stenfrukt, t.ex. nektarin)
 
75g smör
2 ägg
2 dl socker
2 ½ dl mandelmjöl
1 dl vetemjöl (med vita bönor)
 
½ dl dulce de leche (karamelliserad)
1 dl sötmandel
 
 
Smörj en springform och pudra med mandelmjöl
Smält smöret och rör samman alla ingredienser utom dulce de leche och mandlar.
Kärna ur och skär aprikoserna i klyftor.
Häll smeten i formen och tryck försiktigt ner aprikoserna. Grädda i 175 grader i 30 min.
Värm dulce de leche lite i mikron så den går lättare att breda över kakan. Strö sen över hackade mandlar.
Höj ugnen till 200 grader med övervärme/grill denna gång och sätt in kakan ytterligare 10 min.
 
Foto: farmorskoloni.se
 
Låt svalna lite och servera med vaniljglass,lätt vispad grädde eller naturell yoghurt för en mer grekisk känsla.
 
Enjoy! 
aprikos - aprikoskaka - farmorskoloni - fika