september på kolonin

God kväll! Det känns tråkigt nog som att kolonisäsongen börjar gå mot sitt slut. Men så länge det finns lite växtkraft kvar slänger jag inte in handduken. Helgen som var blev det bara en snabbvisit så jag hann inte mer än klippa gräset och plocka av de björnbär som mognat. Behöver jag säga att jag längtar till helg igen?
 
Jag är egentligen inte så förtjust i smaken av björnbär men tycker de är så vackra. Jag brukar bara frysa in mina och ta fram när jag behöver för att t.ex. dekorera efterrätter med. Skulle behöva ideér på vad man kan göra med dom, sylt vill jag inte ha för det använder vi så lite. Har du nåt bra tips?

en morgon i byn

Klockan slår sju i vår lilla by i Grekland, kyrklockorna klingar en melodi och tupparna skriker i kapp. Det är fortfarande svalt i morgonluften när jag slår upp fönsterluckorna för att släppa in ljuset. Alla andra sover så jag kan i lugn och ro gå runt i trädgården och njuta av stunden.
 
Jag börjar med att sätta på kaffe och plocka frukt till frukosten. Innan jag har fått planterat ett nektarin- eller persikoträd är det köpta nektariner som gör fikonen från vårt träd sällskap i frukostyoghurten. Toppar gör jag med en nötblandning och ringlar honung över.
 
Såklart är både honungen och de stooora mandlarna köpta på marknaden som är varje måndag morgon ett par kvarter från oss, där står bönder och gamla tanter och säljer det som de odlar på åkrarna eller hemma i trädgården. Porslin och glas har jag tagit med från Sverige, det mesta från loppis. Så Ittalaglas och de vackra muggarna Mon Amie från Rörstrand finns numera även i en sömnig by på Peloponnesos.
 
Mitt bästa köp i klädväg i sommar kan vara en tunn morgonrock som jag köpte genom "drömhem och trädgård". Såklart blåvit och blommig som det mesta jag köpt till huset. Perfekt strosa runt i när man vaknar på morgonen och man är ändå så pass påklädd att man kan visa sig i den utanför huset.
 
Älskar verkligen mornarna i huset, vilken är din favoritplats att vakna på?
 
Foto: Farmorskoloni.se
fikon - frukost - grekland - mitt hus i grekland - mon amie - morgonstund - peloponnesos

portokalia ~ apelsin

Jag hör till en av dom som önskat sig ett citrusträd och fikonträd hemma på balkongen, men eftersom vi glasade in vår balkong i somras har det inte riktigt varit aktuell innan. Och nu... känner jag att jag får min beskärda del i trädgården i Grekland. Det är en gammal trädgård med många frukträd, vissa ska vi ta ner och till nästa år ska vi plantera just citron och nektarin eller persika som jag saknar. I övrigt har vi flera olika sorter.
 
Apelsinerna mognar på vintern och vi plockade de sista när vi var där i början av juni.
 
Det är ju så lyxigt att plocka apelsiner på morgonen och pressa juice. Vi har även ett mandarinträd som vi hade till yoghurten. Men även de mognar först i vinter. Det hade varit så kul att åka ner då men semestern räcker ju inte riktigt till.... Har du varit i Grekland vintertid?
 
Foto: farmorskoloni
apelsin - fruktträdgård - medelhavsträd - portokalia