choklad+lakrits

 
När min gamla blogg gick i graven försvann ju även recept och inlägg som jag tänkte att jag kan reposta här istället! Denna ljuvliga kaka komponerade jag första gången för ett par år sedan. Den kan med fördel förberedas dan innan och håller sig faktiskt lika fräsch flera dagar i kylen eller t.o.m. i frysen. Den är mäktig så det räcker med små munsbitar till kaffet eller ännu bättre med ett glas bubbel till.
Så, en favorit i repris som jag varmt rekommenderar!
 
 
~Chokladcheesecake med en touch av saltlakrits~
 

400g digestivekex
175g smör
250g mörk choklad
1dl grädde
80g flytande honung
1msk lakritspulver (t.ex "raw liquorice powder")
50g smör
300g ljus choklad
400g philadelphiaost
½ dl strösocker
1½ dl grädde
3 gelatinblad
2 msk vatten
 
Mixa kex och rumstempererat smör i matberedare. Tryck ut i en form om ca. 20x30 cm (jag vikte till en form av bakplåtspapper och folie runt för stadga) Grädda 15 min i 175 grader, så att kakbotten sätter sig.
 
Värm försiktigt smör, grädde och honung i kastrull, tills smöret är smält.
Hacka den mörka chokladen grovt. Mixa i matberedare chokladen och lakritspulvret med den varma gräddblandningen tills den är slät. Låt den färdiga chokladtryffeln svalna något innan den bredes på digestivebotten. Ställ svalt.
 
Smält grovt hackad ljus choklad över vattenbad.
Vispa philadelphiaosten med strösocker och ovispad grädde.
Blötlägg gelatinbladen i vattnet och smält över vattenbad.
När gelatinet samt chokladen svalnat något vispas först gelatin ner i smeten, därefter chokladen. Vispa smeten tills den är slät och bred smeten över lagret med chokladtryffel. För att få slät och fin yta, använd t.ex en stekspade som värms i varmt vatten. Lägg över plastfolie och låt stelna. Gör med fördel cheesecaken dagen innan och skär upp innan servering (använd en kniv som även den värms i vatten så blir den jämna snygga snitt.
 
För att lyfta fram lakritssmaken strödde jag över flingsalt (rosa för att det var vackrare) och lakritspulver.
Pricken över i:et blev syrenblomman, som självklart kan bytas ut till annan fin ätlig blomma beroende på säsong eller nåt annat dekorativt.
 
chokladcheesecake - lakrits